Våren 2022 fortsätter cirkeln, som fått titeln “Sörby-Valåkersväg – en del av Riksettan”, sina träffar på kvällstid första måndagen i månaden. Är du intresserad, hör av dig till Kristin, 073 641 53 98, om plats och tid.
Då större delen av 2021 präglats av restriktioner för covid-19 gjorde cirkeln uppehåll under vår och sommar. När myndigheterna under sommaren varslade om att under hösten lätta på restriktionerna, bestämde cirkeln att återuppta sina möten och det påbörjade arbetet med att samla in material kring gamla Riksettan.
Bor du i området kring Sörby-Valåkers väg eller på annat sätt har anknytning till trakten och/eller vill veta mer om den, hör av dig till Kristin, tfn 073 641 53 98.
Våren 2020 planeras träffarna för Hölöcirkeln ske kvällstid kl 18.30 på datumen 17 mars, 14 april, 12 maj, 15 september, 13 oktober. Ändring kan förekomma, se kalendern.
Alla intresserade är välkomna! Hör av dig till Kristin Bladh Ström, vår nye ledare för cirkeln, för mer info, tfn 073 641 53 98.
Hösten 2019 fortsätter Hölöcirkeln med sina träffar, företrädesvis under kvällstid.
Kontakta Louise Thor, 070 536 04 14, om du vill vara med och samtidigt få mera info om cirkelarbetet. Annars kolla i kalendern vilka datum träffarna sker.
Våren 2019 träffas Hölöcirkeln fortsättningsvis på onsdagar en gång/månad. Hittills dagtid kl 13 men beroende på efterfrågan även kvällstid samma dag ca kl 18. Se datumen i hemsidans kalender. Cirkeln arbetar med att sammanställa material till en kommande Hölöskrift.
Hösten 2018
Hölöcirkeln fortsätter.
Vi träffas första gången onsdagen den 26 september kl.13.00.
På vår första träff tänker jag att vi tar en liten promenad i Österby.
Fika gör vi i vår föreningsgård i Österby.
Nu har vi fått vårt arkiv samlat i Österby och som gör att det blir lättare att bedriva cirklar mm.
Välkomna
Våren 2017
Kyrkan vill ha hjälp av Hembygdsföreningen om vad som hände här i Hölö under 1500-talet och reformationen.
På 1500-talet var Hölö socken uppdelad i två socknar. Överhölö socken och Ytterhölö socken. I varje socken fanns en kyrka. Överhölö kyrka är idag en ruin och ligger en bit utanför samhället. Ytterhölö kyrka är den kyrka som finns idag vid Kyrksjön.
Varför blev Överhölö kyrka en ödekyrka? Kan det ha varit Gustav Vasa som stängde den? Hur många stora och små gårdar fanns här? Det finns många frågetecken och under vårenska bl a Hölöcirkeln arbeta med dessa frågor.
Du som är intresserad av Hölös historia är välkommen till våra träffar. Kan du inte dessa tider, men vill vara med / veta mer ändå, hör av dig till oss!
Mötet torsdagen den 26 mars och mötet den 25 februari 2015, ägnades till stor del till att söka efter de platser Sven Delblanc bott på i Hölö, efter det att han kom till socknen från Kanada där han är född. Gruppen har tittat på vykort från Hölö. En hel del ny information kommer fram under cirkelns möten. Nu har gruppen fullt upp att göra. Uppdatering av material i våra pärmar resulterar i uppdatering på Bygdeband.
Vi blir fler och fler som är engagerade i Hölögruppen, vill du vara med, hör av dig!
När vi träffas kan du se i kalendern till höger på sidan.
Du kan även höra av dig till föreningen via kontaktsidan.
Det finns mycket att läsa i Hembygdsföreningens eget arkiv. Några timmars studier av gamla handlingar och deltagarna kommenterar med vad de hört av föräldrar, grannar och en hel del muntlig tradition.
Temat som cirkel håller på med kan delvis följas på Bygdeband, där det mesta så småningom kommer att läggas upp.
Bygdeband kan vem som helst komma åt på internet, se mer under Bygdeband i menyn här ovan.
Vi behöver hjälp med några torp och gårdar!
Hör av dig till oss via kontaktsidan!