Några tips på hur man samlar information inför redigering av kartor, samt redigering av kartor
De kartor vi använder på hemsidan kommer i grunden från OpenStreetMap, nedan förkortad OSM. Dessa behöver ständigt uppdateras, vilket vi gärna får hjälp med.
Dessutom behövs en hel del data samlas in för egna kartor, som inte läggs upp på OSM servern.
Kartredigering
Hur det går till att redigera kartor kan ni läsa om på OSM.
Vi rekommenderar dock en liten introduktion först om ni är helt nya på detta, vilket ni kan få av oss om ni vill. Annars går det naturligtvis bra att läsa sig till informationen.
Insamling av data inför kartredigering
För att rita kartor i OSM där inget finns i dag använder vi i stor utsträckning satellitbilder. Men i vissa fall behöver man ut i verkligheten och kolla.
Det kan vara olika orsaker, i många fall är det vägar och stigar som inte syns på satellitbilderna, då behöver man lägga ett GPS spår.
Det kan även vara speciella objekt som behöver märkas ut mer exakt, i vårat fall kan det vara fornlämningar, eller andra intressanta saker som vi vill ha med på våran karta.
Dessutom bör man kolla på några ställen att satellitbilderna stämmer, ibland ligger dom inte riktigt i rätt position.
För att ta ut GPS positioner, eller lägga spår behöver man en GPS-mottagare.
Dessa finns att köpa, men Hembygdsföreningen har en sådan om man behöver för våra ändamål.
Dock finns ju i dag GPS i de flesta moderna telefoner, och dessa går utmärkt att använda. Ibland kan de vara mindre exakta än en ren GPS-mottagare, men i de flesta fall duger de precis lika bra. Dessutom finns en del bra appar som är till god hjälp här, som jag tänkte tipsa om några stycken här.
För närvarande tipsar jag bara om appar till Android, då jag inte har någon koll på Apples och Microsofts produkter, men det finns säkert motsvarande där. Tips om sådana emottages tacksamt.
OSMTracker för Android
Det jag använder mest, ett mycket enkelt verktyg för att lägga spår och markera platser. Passar både dig som själv redigerar kartor och dig som bara samlar data åt någon annan som redigerar kartorna
Starta appen och starta spårningen (spårningen startar så fort GPS position finns), och spårningen pågår tills man trycker på Sparaknappen då spårningen avslutas och spåret sparas. Det går att återuppta spårningen för ett spår igen.
Under spårningen kan man markera en plats med ett stort antal markeringar, jag använder oftast bara tre:
Den vanligaste, Textnotering:
Gör en markering där du befinner din när du trycker på knappen, sen får du skriva en text som sen sparas med markeringen. (t.ex. en fornlämning)
Röstnotering:
Ungefär samma sak, men du får spela in ljud i stället, kan vara smidigt om du kör bil och inte kan skriva
Bildnotering:
Ta en bild med telefonens kamera som sparas med markeringen.
Du kan namnge spåret, samt skriva en beskrivning, så man vet vad varje spår är.
Spåret kan sedan hanteras på två sätt:
Har du ett konto på OSM kan man direkt från appen ladda upp spåret till OSM, som de sedan kan lägga till på kartan.
Eller kan du spara spåret som en GPX-fil, vilket du gör om du använder ett datorprogram för att redigera kartor, eller om du samlar data åt någon annan.
Då sparas en fil med spåret och dina markeringar på telefonen, som du sen ger till den som ska redigera kartor.
OruxMaps
Här kan också göra GPS spår, och mycket annat, dock krångligare än i OSMTracker.
Däremot kan denna app visa många olika onlinekartor, bl.a. flera varianter av OpenStreetMap. Därför kan denna vara användbar om man i mobilen vill visa OSM.
Det finns många fler, men dessa är de jag tror är mest användbara, framför allt OSMTracker.
Det finns även appar för att redigera OSM direkt i telefonen, men jag tror inte det är att rekommendera. Det är bättre att göra detta vid datorn då man har bättre kontroll där, och bara använda telefonen för insamling av data.
Har ni funderingar, hör av er!
kartor@holomorkohbf.se